Musiikki

KLAANI

Anssi

Balladi elokuvasta Klaani

img-1 movie

Sävelmä

Talvella 1984 Mika Kaurismäki antoi minulle luettavakseni Tauno Kaukosen romaanin ”Klaani”. Hän kertoi ohjaavansa romaanin pohjalta elokuvan, ja pyysi minua säveltämään elokuvan musiikin. 

Luettuani kirjan ryhdyin luonnostelemaan musiikillisia aiheita. Koska Klaanin päähenkilöissä, Sammakoissa, on mustalaisverta, toi se väistämättä mieleeni mustalaismusiikin. Tuon ensimmäisen, jopa ilmiselvän ja selkeän assosiaation myötä elokuvan musiikillisen pääaiheen syntyminen tapahtui hyvin spontaanisti.

img-3 movie

Sanoitus ja esitys

Kuultuaan tämän sävelmän Mika Kaurismäki ehdotti, että sovittaisin teemasta laulun. Kappaleen sanoitus pyydettiin Juice Leskiseltä. Pienten korjausten ja täsmennyksien jälkeen Leskisen kirjoittama aistikas teksti istui hyvin laulun melodiaan sekä elokuvan sisältöön. Laulu päätettiin laittaa elokuvan loppuun.

Alunperin laulun taustalle aiottu yksinkertainen ja riisuttu kitarasäestys muuttui lopulta täyteläisemmäksi ja herkemmäksi viime hetken viulusovituksen ansiosta. Laulajaksi saimme tamperelaisen Päivi Portaankorvan, jonka heleä ja kaunis ääni kruunasi esityksen. 

img-1 movie

Suosio

Vasta vuosia myöhemmin Balladi elokuvasta Klaani -kappale Päivi Portaankorvan esittämänä alkoi saada enemmän huomiota, ja se alkoi elää omaa elämäänsä. Nykyään laulu on hyvin tunnettu ja paljon käytetty konserteissa, TV:ssä ja radioissa. Siitä on tehty huomattava määrä, jopa yli 30 levytettyä versiota, sekä lukematon määrä erilaisia muita sovituksia. Tunnetuimpia versioita Päivi Portaankorvan laulaman originaaliversion jälkeen ovat tehneet mm. Maria Ylipää, Harri Marstio, Paula Koivuniemi, Essi Wuorela, Sauli Tiilikainen, Tommi Läntinen ja monet muut – onpa Balladista tehty flamenco-versiokin. Myös erään japanilaisen anime-sarjan musiikkina Balladia on käytetty.

Mutta ilman Klaani-romaania ja Klaani-elokuvaa ei olisi Balladia elokuvasta Klaani. On hienoa, että Klaani pääsee vihdoin myös näyttämölle Tampereen Teatterissa.

Anssi Tikanmäki

Anssi Tikanmäki sai Klaani-elokuvan musiikista vuoden 1984 parhaan musiikin Jussi -patsaan.

Anssi Tikanmäki

Säveltäjä Anssi Tikanmäki

  • Opiskeli 1974–1980 Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikinopettajaksi.
  • Säveltänyt ja julkaissut 10 albumia
  • Freelance muusikkona yhteistyötä mm. Ikaros, Juice Leskinen Grand Slam, Hector, Apulanta, Yö sekä Anna Erikssonin kanssa.
  • Teatteri- sekä elokuvamusiikkia 1980-luvulta lähtien
  • Anssi Tikanmäki Film Orchestra (1986) sekä Anssi Tikanmäki Orchestra (2002)
  • Pro Finlandia mitali 2019
Klaani_kansi

Klaani-romaani nyt verkkokaupasta

Julkaisutoiminnan sekä kulttuurin ja kirjallisuuden saralla toimiva Media Potentia Oy on kustantanut romaanin 6.painoksen. Juhlavuoden kunniaksi painettu teos on nyt tilattavissa myös verkkokaupasta.